top of page

Meksikon aika

Ateljé Monterrey México 2003/2010

Espanjan k

Vuonna 2003, Espanjan kulttuurin syvyydet olivat jo kietoneet minut syleilyynsä neljässä eri kaupungissa kahdeksan vuoden ajan. Kuitenkin, sisäinen taiteilijani kaipasi jotakin uutta, jotakin raikasta. Niinpä päätin suunnata katseeni kohti uusia horisontteja ja muutin Meksikoon, jossa toivoin löytäväni uusia ideoita taiteeseeni. Tämä päätös avasi uuden luvun elämässäni, joka oli täynnä uusia kokemuksia ja inspiraatioita. Myös kerron myöhemmin mitkä elämän arvot ovat tärkeimmällä sijalla." 

"Taiteilijaelämäni on ollut seikkailu, joka on vienyt minut läpi monien vaiheiden ja kohtaamisten. Se on sisältänyt lukuisia jännittäviä ja joskus pelottaviakin tapahtumia, myös hauskoja ja naurusta kiinni pidäteltäviä asioita joista ehkä joskus voin kertoa enemmän, koska tämä kertomus on vain yleiskatselmus. - Olen kohdannut kasvotusten korruptoituneita meksikolaisia poliiseja ja armeijaa, mutta olen myös selviytynyt haastavista tilanteista. Esimerkiksi kerran jouduin kolmen aseistautuneen ryöstäjän kohteeksi, mutta onnistuin välttämään pahimman psykologisen sodankäynnin avulla. Olen myös rohkeasti kävellyt kohti minua uhkaavia ryöstäjiä mutta olen nähnyt myös kun meksikolainen yrittää tosissaan avaa panssariovea luottokortin avulla. 

Elämäni ei ole kuitenkaan ollut pelkästään pelottavia asioita. Olen myös saanut mahdollisuuden tutustua moniin ihmisiin ja taiteilijoihin jotka ovat rikastuttaneet elämääni ja taiteellista näkemystäni. Jokainen kohtaaminen, jokainen kokemus on muovannut minua taiteilijana ja ihmisenä. 

Terry Laakso 2003 Mexico

Ateljé México 2003-2004

Meksikossa

Monterrey

"Monterrey, tuo tutuksi tullut kaupunki, ei enää riittänyt minulle. Niinpä lähdin seikkailulle, joka vei minut aina Yucatanin niemimaalla sijaitsevaan Meridaan asti. Matkani varrelle mahtui kymmeniä kaupunkeja, kuten Tampico, Veracruz, Mexico, Puebla, Guanajuato ja Aguascalientes. Vuonna 2009 muutin San Luis Potosiin, jossa asuin. Kuitenkin taiteilijaluonteeni veti minut pian liikkeelle, ja seuraavaksi muutin asumaan Río Verdeen samana vuonna. Vuonna 2010 muutin Veracruziin, mutta pian sen jälkeen hyvästelin Meksikon ja palasin suoraan Espanjaan, Malagan Torrox Costalle. Jokainen kaupunki, jokainen kohde tarjosi uuden luvun elämäni tarinaan ja taiteeseeni.

Jokainen kilometri, jokainen kaupunki ja kylä, jokainen asuinpaikka tarjosi minulle uuden näkökulman, uuden inspiraation. Autoni, joka oli uskollinen kumppanini tällä matkalla, kuljetti minua läpi Meksikon monimuotoisen maaston, aina kuivista aavikoista vehreisiin sademetsiin.

Näin paikkoja, joita en ollut koskaan kuvitellut näkeväni, ja tapasin ihmisiä, jotka avasivat silmäni uusille kulttuureille ja elämäntavoille. Jokainen kaupunki ja kylä, johon tutustuin, tarjosi minulle uuden palapelin palasen, joka auttoi muovaamaan taiteellista näkemystäni.

Vuonna 2010, kun olin asunut neljässä eri kaupungissa ja tutustunut yli 50 kaupunkiin ja kylään, tunsin, että Meksikon matkani oli tullut päätökseen. Olin kokenut ja oppinut niin paljon, ja tiesin, että nämä kokemukset tulisivat muokkaamaan taiteellista ilmaisuani lopun elämääni.

Joten, vuosien 2003-2010 aikana ja 14000 kilometrin jälkeen, hyvästelin Meksikon ja suuntasin kohti uusia seikkailuja, uusia inspiraation lähteitä, uusia taiteellisia mahdollisuuksia. Mutta Meksiko, sen kaupungit ja kylät, ja kymmenet meksikolaiset ystäväni, jotka tapasin matkallani, pysyvät aina sydämessäni ja taiteessani."

Terry Laakso en Guanajuato Mexico

Terry Laakso Guanajuato 2005

Terry Laakso taideteos Mexico 2004

Terry Laakson teos 2004 Meksiko

bottom of page